środa, 11 maja 2016

Galeria: etykiety butelek z Kujawskiej Wytwórni Win - Pomorskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego

Etykiety produkowanych przez Kujawską Wytwórnie Win w Kruszwicy. Wina były trunkami w pełni owocowymi (bez alkoholizowania, sztucznych aromatów itp.), a okres leżakowania wynosił w przypadku win popularnych min: 7-9 tygodni, win markowych 6 m-cy, a w przypadku miodu 1 rok. Wina podobnie jak na całym świecie poddawane były w granicach dopuszczalnych norm siarkowych w celach stabilizacyjnych. Etykiety pochodzą z różnych okresów działalności kruszwickiej fabryki.

Wina produkowane przez Henryka Makowskiego: 
Nr 1 Złota Renata - wytrawne
Nr 2 Złota Renata - półsłodkie
Nr 3 Złota Renata - słodkie
Nr 4 Vermouth krajowy
Nr 5 Wino krajowe czerwone - wytrawne
Nr 6 Wino krajowe czerwone - mocne
Nr 7 Portwejn krajowe
Nr 8 Tokay - wino owocowe
Nr 9 Miód Piast
Nr 10 Królowa Renet - łagodne
Nr 11 Malaga krajowa
Nr 12 Miód staropolski z wierszem
Nr 13 Madera krajowa -owocowa
Nr 14 Renata - naturalny sok jabłkowy
Nr 15 Wino czerwone owocowe półsłodkie
Nr 16 Miód owocowy sycony półsłodki

W okresie okupacji:
Rejnedes Beinettes
Hydremel Mousseuoc
Wino porzeczkowe naturalne
Cidre naturalny sok jabłkowy
Nr 22 Extra Portwejn krajowy
Nr 23 Extra Madera krajowa
Nr 24 Vermouth extra 20 %
Nr 25 Kahor moszcz owocowe 4,5 %
Miód staropolski 15 %
Miód Piast 15 % honey wine
Węgrzyn Słodki


























Kolekcja należała do Zygfryda Kołackiego, pracownika Kujawskiej Wytwórni Win (właściwie: Pomorskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego w Bydgoszczy), przekazana Nadgoplańskiemu Towarzystwu Historycznemu przez córkę Bogumiłę Babińską w 2016 r.































Kolekcja Władysława Sikorskiego, pracownika Kujawskiej Wytwórni Win (właściwie: Pomorskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego w Bydgoszczy), przekazana Nadgoplańskiemu Towarzystwu Historycznemu przez właściciela w 2016 r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz