Kujawy słynęły z
produkcji cukru. Ile cukru wyrabiały w ciągu roku kujawskie
cukrownie ponad 100 lat temu, gdy przemysł maszynowy stawiał
dopiero pierwsze kroki?
Konsumpcja cukru
powiększała się z roku na rok. W 1894 r. w krajach zachodnich, dla
przykładu w Niemczech, przeciętne spożycie cukru wynosiło 20
funtów cukru na głowę. Podobne statystyki podawały ówczesne
media o kujawskim regionie.
Pod koniec XIX wieku, na
Kujawach działało sześć cukrowni tj. Kruszwica, Szymborzu,
Janikowie, Pakości, Tucznie i w Wierzchosławicach, Wyrabiały razem
mniej więcej 1,150,000 centarów cukru. Według statystyk cukru
mogło starczyć na rok na 5,800,000 głów. Dla samych Kujaw, które
liczyły około 80,000 mieszkańców cukru nie zabrakłoby na 70 lat.
W Inowrocławiu liczącym wówczas 16,000 mieszkańców, cukru
wyrabianego w cukrowniach przez rok starczyłoby na 350 lat podawał
Dziennik Kujawski z 17 kwietnia 1894 r.
Oprac. Bartłomiej Grabowski, na podstawie: Dziennik Kujawski z kwietnia 1894 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz