poniedziałek, 4 grudnia 2017

Amerykanie - smakosze kruszwickiego wina

Dziennik Kujawski z 3 grudnia 1937 r. donosił, że Amerykanie uwielbiają alkohole z Kujawskiej Wytwórni Win Henryka Makowskiego. Przed świętami Bożego Narodzenia, znana kujawska wytwórnia win w Kruszwicy otrzymała spore zamówienie na przesyłkę wina do Ameryki. 

„[...] amerykanie są specjalnymi smakoszami „Miodu Piasta” - więc w tych dniach odeszła partia 1800 butelek wina, które przez polski port popłyną na polskim statku na drugą półkulę” – pisała redakcja Dziennika Kujawskiego.

Butelki „Miodu Piasta” były zaopatrzone w specjalne etykiety eksportowe, barwne i wykonane bardzo drobiazgowo. Przy wysyłce wina była obecna komisja skarbowa i dewizowa, powołana ze względu na istniejące wówczas przepisy.

Firma Henryka Makowskiego podobne zamówienie wysłała także w roku 1936. Wino spotkało się wtedy z wielkim popytem i zapotrzebowaniem.

„Miód Piast” był winem słodkim i bardzo przyjemnym w smaku, wyrabianym na czystym miodzie pszczelnym, pochodzącym z własnej olbrzymiej pasieki samego właściciela wytwórni p. Makowskiego, znajdującej się we Wróblach pod Kruszwicą. Około 40 procent zamówień z win kujawskiej wytwórni w Kruszwicy to zapotrzebowanie na „Miód Piasta”.


Oprac. B. Grabowski, źródło: Dziennik Kujawski, 1937, nr 278 (3 grudnia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz