Już w 1949 roku zapadła
decyzja o potrzebie budowy w Polsce, fabryki przemysłu tłuszczowego.
Kujawska fabryka została wpisana w plan sześcioletni i już 1956
roku nastąpiło jej otwarcie. Był to nowoczesny zakład,
posiadający duże możliwości rozwoju. Położenie nad jeziorem
Gopłem oraz możliwość kooperacji w zakresie energii parowej z
położoną w sąsiedztwie cukrownią sprzyjały dalszemu rozwojowi
zakładu. Kruszwica była więc idealną lokalizacją, ze względu na
znakomite gleby pod uprawę rzepaku, którego używano początkowo do
produkcji oleju. Wybudowano elewator o wysokości 42 metrów, silosy,
postawiono budynek tłoczni i ekstrakcji oraz bocznicę kolejową.
Zakład wybudowano w okolicy Cukrowni Kruszwica. Pierwsze urządzenia
sprowadzono z NRD, a maszyny do ekstrakcji pochodziły ze Szwajcarii.
Początkowo zakład produkował tylko olej surowy.
Do 1963 roku rozbudowano
i zmodernizowano Fabrykę, powstały nowe silosy, rafineria,
margarynownia i utwardzalnia, a także dział elektrolizerni do
wytwarzania wodoru, dział tlenowni oraz budynki zaplecza
technologicznego oraz biurowiec ze świetlicą. Maszyny w tym okresie
sprowadzano między innymi z Wielkiej Brytanii. Produkowano 30
tysięcy ton margaryny rocznie, transportowane w zakresie fabryki.
Rzepak sprowadzano nie tylko z Kruszwicy ale także z innych terenów
Polski. Najbardziej znane produkty wychodzące w tym czasie to:
„Mleczna” i „Palma”.
W latach 70-tych dokonano
kolejnej rozbudowy Zakładu w Kobylnikach koło Kruszwicy (wybudowano
baterię silosów na nasiona), nową olejarnie. WW roku 1973
wzniesiono dział produkcji masła roślinnego, rozbudowano dział
rafinerii, zwiększono zdolność produkcyjną. W 1978 roku powstała
remiza zakładowa straży pożarnej.
W 1980 roku zatrudnienie
w fabryce znajdowało 2 tysiące ludzi. W tym czasie Zakład
wypuszczał na rynek „masło roślinne” w plastikowym pudełku.
Dokonano kolejnej rozbudowy, tym razem w Kobylnikach. W drugiej
połowie lat 80-tych powstały: bateria silosów, oczyszczalnia
ścieków, rafineria przerobowa, zainstalowano nową linie
produkcyjną do wytwarzania margaryn, zmodernizowano bazę
transportową. Rozpoczęto akcję reklamową, promocję produktów.
W 1995 roku Kujawski
Zakład przemysłu Tłuszczowego przekształcono w spółkę akcyjną
Skarbu Państwa o nazwie Zakłady Tłuszczowe Kruszwica
(Niepodległości 42). Akcję spółki znalazły się na Giełdzie
Papierów Wartościowych. W 1997 roku rozpoczęto proces prywatyzacji
bezpośredniej przedsiębiorstwam inwestorem został Cerol Holding,
który kupił 46 procent udziałów ZT Kruszwica i udostępnił
licencję know-how. W latach 90-tych rozbudowano zakład w
Kobylnikach, wybudowano kotłownie pary technologicznej. Firma od
2000 roku stała się jedną z 500 firm w rankingu polskich firm,
zajmując miejsca 100-250. W 2002 roku wykupione zostały kolejne
akcję firmy. Holenderska grupa Bunge stała się właścicielem
zakładu. W następnych latach Zakład umacniał swoją pozycję na
rynku.
Dziś
Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A. to największy w Polsce i jeden z
największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i
producent tłuszczów roślinnych, specjalizujący
się w produkcji olejów butelkowanych, margaryn, tłuszczów dla
branży piekarniczo-cukierniczej oraz produktów dla sektora biopaliw
i przemysłu paszowego.
Zakład
wykorzystuje naturalne surowce roślinne i unowocześnia proces
produkcji, inwestując w rozwój technologii. Działalność ZT
Kruszwica S.A. prowadzona jest w dwóch zakładach produkcyjnych:
Kobylnikach koło Kruszwicy oraz Brzegu.
Większościowym
udziałowcem ZT Kruszwica S.A. jest Bunge – globalny koncern
rolno-spożywczy, prowadzący swoją działalność w ponad 40
krajach świata i zatrudniający ponad 35 tysięcy pracowników.
Bunge Limited jest spółką notowaną na
nowojorskiej giełdzie papierów wartościowych (NYSE-BG) z centralą
operacyjną w White Plains, w stanie Nowy Jork, w Stanach
Zjednoczonych.
Spółka
Bunge powstała już w 1818 roku w Amsterdamie, pierwotnie
specjalizowała się w handlu zbożem. Obecny, zintegrowany model
biznesowy firmy, obejmuje: produkcję nawozów, uprawę i
przetwórstwo płodów rolnych, produkcję i dystrybucję produktów
spożywczych. Bunge funkcjonuje w ramach globalnej sfery
przetwórczej, integrując obszary o intensywnej produkcji rolnej z
kluczowymi globalnymi rynkami konsumpcji spożywczej.
W
Polsce Bunge prowadzi swoją działalność poprzez:
ZT Kruszwica S.A. – zakłady w Kobylnikach k. Kruszwicy oraz
Brzegu, biuro w Warszawie (większościowy pakiet akcji) i Bunge
Polska sp. z o.o. – zakład w Karczewie, k. Warszawy (jedyny
właściciel), terminal przeładunkowy w Świnoujściu (jedyny
właściciel).
Kruszwickie Zakłady Tłuszczowe są jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek na polskim rynku. Najbardziej znane produkty na Kujawach, to oczywiście "Olej Kujawski", "Olej Bartek", "Smakowita" i "Zwykła margaryna z Kruszwica".
Materiały
zebrał Bartłomiej Grabowski, źródła:
- Kruszwica, Zarys monograficzny, pod red. J. Grześkowiaka, Toruń 1965 r.
- http://www.lista500.polityka.pl/companies/show/1245
- Fot. 1) Zakłady Tłuszczowe lata 60-te XX wieku, autor C. Woźny, fot. 2) ZT Kruszwica około roku 1956, z: fotopolska.eu, Fot. 3) ZT Kruszwica lata 70-te XX wieku, z: NK.pl Z. Małys, galeria SP 2 Kruszwica, fot. 4) ZT Kruszwica lata 80-te, z: NK.pl Z. Małys, galeria SP 2 Kruszwica.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMyślę, że ten zakład nadal stoi i ma się całkiem nieźle. Warto w takich miejscach stosować maty antyzmęczeniowe https://www.alumatex.pl/produkty/maty-gumowe/maty-antyzmeczeniowe.php które układa się na stanowiskach pracy. W końcu dziś warto jest dbać o komfort i bezpieczeństwo pracownika.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to zosatło opisane.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie zostało to napisane.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń