Henryk
Makowski urodził się 18 stycznia 1880 r. w Łomaczyńcach, na
terenie Besarabii (od 1991 r. część Mołdawii), gdzie Polacy
stanowili wówczas jedną z mniejszości narodowych guberni
rosyjskiej, aż do 1914 r. Syn Stanisława i Marii z domu Cielińskiej. Związany ze szkołą w Humaniu (Szkoła Agronomiczna),
miejscowości, w której uczyli się sławni polscy, romantyczni
literaci: Józef Bohdan Zalewski, Seweryn Goszczyński i Michał
Grabowski (szkoła u Bazylianów). Henryk uczęszczał do szkoły
agronomicznej. Pracował także w Bibliotece Polskiej. Zaangażowany
był w ruch niepodległościowy. W PPS działał jako kurier,
zajmował się kolportażem prasy podziemnej do Królestwa Polskiego.
Studiował w Wyższej Szkole Rolniczej na Krymie, specjalizował się
w technologii winiarskiej. Pracował w książęcej wytwórni win
Gagarina, a także w Mielnichowcach na Podolu, gdzie zdobył
doświadczenie w dziedzinie winiarstwa.1
W
Bednarach (Besarabja), 1915-1918 r. prowadził pierwszą wytwórnie
win, która działała już od 1902 r., W 1909 r. wyroby wytwórni
zostały odznaczone I nagrodą na Wystawie Rolniczo-Przemysłowej w
Bednarach.2
W
1919 r. przeniósł się do Kruszwicy, gdzie zajął się
pozyskiwaniem funduszy na założenie winiarni w Polsce. Podobno zaczynał od sprzedaży octu. Prowadził
pierwszą wytwórnie win owocowych w Polsce. Pierwszy związek
małżeński zawarł z Stefanią Jędrzejewską z Wróbli. Miał z
nią syna Stanisława. Po jej śmierci ożenił się z jej młodszą
siostrą Władysławą, a kiedy i ona umarła ożenił się z
najmłodszą ich siostrą Heleną Jędrzejewską, z którą spłodził
Marię, Władysława, Józefa i Adama. Brał udział we walkach Armii
Polskiej we Francji i Włoszech 1918-1920 r., za co został
odznaczony: „Miecze Kawaleryjskie”. Założył "Związek Winiarzy w Polsce", był prezesem do września 1939 roku.
Henryk Makowski zawarł pierwszy związek małżeński ze Stefanią Jędrzejewską z Wróbli koło Kruszwicy. Z małżeństwa tego urodził się syn Stanisław, który poległ pod Monte Cassino. Po śmierci Stefanii, Makowski ożenił się z jej siostrą Władysławą. Druga żona umiera wcześnie. Trzecią jego żoną została ich siostra, Helena, z którą miał córki Marię i Władysławę i synów Józefa i Adama.
Poza produkcją wina, Makowski zajmował się również zawodowo sadownictwem. Obok winiarni znajdowała się plantacja winogron, a na półwyspie Potrzymiel, z drugiej strony Gopła, założył plantacje drzew i krzewów owocowych. W miejscowości Wróble, w założonym przez siebie sadzie, wyhodował jabłonie których owoce zawierały dużą ilość cukru. We Wróblach, założona została również pasieka, z której miód był surowcem do produkcji miodu pitnego.
Makowski pracował również społecznie. Był radnym w Kruszwicy i członkiem Wydziału Powiatowego w Mogilnie. W Radzie Miejskiej uczestniczył w pracach Komisji Finansowo-Gospodarczej oraz Komisji Budowy Kanalizacji i Wodociągów w Kruszwicy. W 1929 roku na Powszechnej Wystawie Krajowej w Poznaniu, otrzymał za działalność zawodową Dyplom Uznania, a w 1938 roku za działalność społeczną Srebrny Krzyż Zasługi.
Henryk Makowski zawarł pierwszy związek małżeński ze Stefanią Jędrzejewską z Wróbli koło Kruszwicy. Z małżeństwa tego urodził się syn Stanisław, który poległ pod Monte Cassino. Po śmierci Stefanii, Makowski ożenił się z jej siostrą Władysławą. Druga żona umiera wcześnie. Trzecią jego żoną została ich siostra, Helena, z którą miał córki Marię i Władysławę i synów Józefa i Adama.
Poza produkcją wina, Makowski zajmował się również zawodowo sadownictwem. Obok winiarni znajdowała się plantacja winogron, a na półwyspie Potrzymiel, z drugiej strony Gopła, założył plantacje drzew i krzewów owocowych. W miejscowości Wróble, w założonym przez siebie sadzie, wyhodował jabłonie których owoce zawierały dużą ilość cukru. We Wróblach, założona została również pasieka, z której miód był surowcem do produkcji miodu pitnego.
Makowski pracował również społecznie. Był radnym w Kruszwicy i członkiem Wydziału Powiatowego w Mogilnie. W Radzie Miejskiej uczestniczył w pracach Komisji Finansowo-Gospodarczej oraz Komisji Budowy Kanalizacji i Wodociągów w Kruszwicy. W 1929 roku na Powszechnej Wystawie Krajowej w Poznaniu, otrzymał za działalność zawodową Dyplom Uznania, a w 1938 roku za działalność społeczną Srebrny Krzyż Zasługi.
Wytwórnia
działała od 1920 r., niedaleko jeziora Gopła, w Kruszwicy. Mimo
ciężkich czasów dla przemysłu polskiego, placówka rozwijała się
znakomicie, szczególnie pod względem jakości, a także rozmiaru
produkcji win w Polsce. Firma, w 1925 r. otrzymała Złoty Medal na
Międzynarodowej Wystawie Handlowej w Paryżu, a także Wielki Złoty
Medal Państwowy na Wystawie Spożywczej w Warszawie w 1926 r.3
Kolejne medale Wytwórnia Win Makowskiego otrzymała rok później w
Katowicach, Bydgoszczy, Poznaniu i Cieszynie oraz Dyplom uznania
Pomorskiej Izby Rolniczej na Wystawie Ogrodniczej w Toruniu w 1928
r.4
Wytwórnia
w Kruszwicy była zaopatrzona w najnowsze urządzenia techniczne
według wzorów francuskich. Posiadała zdolność produkcyjną ca
1.600.000 litrów. Wytwórnia była wstanie wyprodukować 1 milion
litrów, produkcja była jednak niewystarczająca i nie pokrywała
ówczesnych zapotrzebowań. Wytwórnia wypuściła na rynek miód
„Piast”,
trójniak wyrobu 1921 roku. Ten wspaniały trunek deserowy,
wskrzeszający najlepsze tradycje miodów staropolskich,
rozpowszechnia się coraz bardziej i stanowił poważny materiał
eksportowy. Kujawska Wytwórnia Win H. Makowskiego w Kruszwicy
posiada liczne składy hurtowe i filie we wszystkich większych
miastach kraju.
Gatunki
produkowane w kruszwickiej fabryce:
„ZŁOTA RENETA”, białe wytrawne.
„ZŁOTA RENETA”, białe półsłodkie.
„ZŁOTA RENETA”, białe słodkie.
„VERMOUTH”, lecznicze.
„CZERWONE WYTRAWNE”.
„CZERWONE MOCNE”.
„PORTWEJN KRAJOWY”.
„TOKAY”, deserowe.
„MIÓD PIAST”, trójniak.
„KRÓLOWA RENET”, łagodne.
„MALAGA KRAJOWA”, deserowe.
„KRUSZWICA”, wino jabłeczne.
„ZŁOTA RENETA”, białe wytrawne.
„ZŁOTA RENETA”, białe półsłodkie.
„ZŁOTA RENETA”, białe słodkie.
„VERMOUTH”, lecznicze.
„CZERWONE WYTRAWNE”.
„CZERWONE MOCNE”.
„PORTWEJN KRAJOWY”.
„TOKAY”, deserowe.
„MIÓD PIAST”, trójniak.
„KRÓLOWA RENET”, łagodne.
„MALAGA KRAJOWA”, deserowe.
„KRUSZWICA”, wino jabłeczne.
Kujawka
Wytwórnia Win była najstarszą winiarnią owocową w Polsce.
Założona została w r. 1920 przez Henryka Makowskiego. Dzięki
doskonałej bazie surowcowej i taniej sile roboczej , a także
nieprzeciętnej żyłki do interesów pana Makowskiego, zakład
produkcyjny bardzo szybko się rozwijał. Osiągał przeciętnie 300
tys. litrów rocznie. W okresie przedwojennym produkowano 30 gatunków
win, miodów pitnych i soków owocowych.
W
1945 roku oddano do użytku nowy budynek produkcyjny, następnie
wybudowano nową kotłownię, budynek socjalny, warsztaty, garaże i
świetlicę. W 1955 r. siłownię zamieniono na kupażownię i
filtrownię. Dalszą rozbudowę i modernizację zakładu rozpoczęto
w r. 1958, oddając do użytku tankownię o pojemności 1230 tys.
litrów, dom mieszkalny dla 18 rodzin, sieć wysokiego napięcia,
własne ujęcie wody. Wymieniono także instalacje elektryczne,
parowe i wodne.
W
latach 60tych asortyment produkowanych win obejmował 4 wina markowe:
miód „Piast”, wino „Kahor”, „Kujawskie” i „Vinum
Bonum” oraz wina popularne: czerwone i białe wytrawne,
półwytrawne, półsłodkie, słodkie, wermut owocowy i gronowy oraz
gronowe słodkie.
„W
przyszłości przewiduje się rozbudowę wytwórni oraz zmianę
profilu produkcji. Oprócz win zakład produkować będzie nektary
owocowe oraz warzywa” - planował zarząd Wytwórni Win w Kruszwicy
w 1960 r.5
Geniusz
przedsiębiorczości, wizjoner, hallerczyk, patriota – jak wspominają go córka i znajomi. W 1945 r. po wojnie przybył do Kruszwicy, aby
choć spojrzeć na dzieło swego życia. Nie wpuszczono go jednak do
fabryki. Został zatrzymany przez aparat bezpieki i osadzony w
więzieniu w Bydgoszczy. Zmarł niedługo po osadzeniu,
prawdopodobnie wskutek rany z powstania warszawskiego, gdzie
przebywał w czasie II Wojny Światowej wraz z rodziną. Świadkowie aresztowania Makowskiego, wspominają, że został on pobity przez UB. Nie walczył,
miał już swoje lata, walczyły jednak jego dzieci. Zmarł 7 października 1945
r., jego grób znajduje się na cmentarzu kolegiackim w Kruszwicy,
obok grobu rodziny Makowskich.6
Polski
przemysł winiarski rozwinął się dopiero po pierwszej wojnie
światowej. Jego początki sięgają 1920 roku, kiedy to w Kruszwicy
nad Gopłem powstała Kujawska Wytwórnia Win. Założył ją
doświadczony winiarz, Henryk Makowski. Początkowo był to warsztat,
który zatrudniał 7 robotników w tym 2 kwalifikowanych i 1
pracownika administracji. Wszystkie prace związane z produkcją
wina, jak: krajanie owoców, tłoczenie, filtrowanie, przelewanie,
mycie butelek odbywało się ręcznie.
Pierwszym
wyrobem zakładu było wino pod nazwa „Złota Renata”. Stopniowo
ulepszano produkcję i powstały coraz to nowe gatunki wyrobów:
Portweiny, Tokaje, Malagi itd. W ciągu pierwszego roku wyprodukowano
już około 40 tysięcy litrów wina. Duże znaczenie dla wzrostu
produkcji, miało zakupienie w Poznaniu, 18 beczek o pojemności
10tysięcy litrów każda. W następnym roku zakupiono dużą prasę
hydrauliczną. Urządzenie to, ułatwiało pracę i wpłynęło na
wzrost wydajności otrzymywanego soku.
Zakład
rozrastał się z roku na rok. W 1927 r. Wybudowano duży budynek
produkcyjny, wyposażony w nowoczesne urządzenia. Już w następnym
roku przybywa nowy budynek. Urządzono w nim 10 basenów szklanych o
pojemności ogólnej 500 tysięcy litrów. Dla lepszego
fermentowania, urządzono tzw. „Mederyzację”, gdzie w
temperaturze 50 do 60 stopni Celcjusza przyspieszono dojrzewanie win.
Za sprawą dobrej reklamy wzrastało zapotrzebowanie na rynku i
wzrastała produkcja. Obok tych czynników, na rozwój wytwórni
wpłynęło również poparcie finansowe Banku Rolnego i Banku
Cukrownictwa w Poznaniu.
Proces
produkcji wina przedstawiał się następująco. Wypłukany w
specjalnych basenach owoc przechodził elewatorem do krajni, gdzie
był rozdrabiany. Następnie poddawano go wyciskaniu w prasach
hydraulicznych pod ciśnieniem 250 a następnie 350 atmosfer.
Otrzymany sok podlegał filtracji, dosłodzeniu i fermentacji z
dodatkiem drożdży winnych. Po fermentacji przepompowywano wino do
dębowych beczek, w których przez rok przechodziło okres
dojrzewania.
Wytwórnia
posiadała własne warsztaty bednarskie, w których wyrabiano nowe i
naprawiano stare beczki. Obok tego znajdowała się stolarnia
przygotowująca skrzynie do wysyłki produktów. Zakładowa
elektrownia, napędzana była dwoma motorami Diesla o sile 15 i 40
KM, zasilała wszystkie maszyny i dostarczała energii elektrycznej
do oświetlenia budynków i podwórza. Do 1928 roku surowiec
sprowadzano koleją. Od tego roku używano dla większych transportów
również promów. W tym celu wybudowano na Gople pomost połączony
z zakładem małą kolejką. W ciągu siedmiu lat pracy wytwórni
wszystkie prawie prace zostały stopniowo zmechanizowane.
Podstawowym
surowcem do produkcji wina była jabłka. Z nich wytwarzano „Złotą
Renatę”, z czerwonych porzeczek z dodatkiem porzeczek czarnych –
owocowe Portweiny, z czarnych jagód leśnych – wina czerwone, z
agrestu produkowano orzeźwiające szampany, a z miodu – miód
pitny.
Liczba
zatrudnionych pracowników stale wzrastała. Wyjątek stanowią lata
kryzysu gospodarczego. I tak, w 1926 roku pracowało 50 osób, w 1929
– 82 osoby, w 1931 roku – 51 fizycznych i 15 umysłowych, razem
66 osób, w 1932 roku – od 30 do 59 pracowników, w 1935 – 37
osób, w 1936 82, w tym 14 pracowników umysłowych i w 1938 roku –
74 pracowników, w tym 10 umysłowych i 64 fizycznych.
W
1928 roku produkcja wynosiła około 750 000 litrów wina oraz około
28 000 litrów soków surowych i gotowanych na cukrze. Największy
rozkwit fabryki przypada na rok 1929. W tym to czasie, produkcja
osiągnęła około miliona litrów wina. W latach następnych ilość
wytwarzanego wina spadła. Aby utrzymać niezachwiany rytm produkcji
wprowadzano produkcję win musujących.
Wytwórnia
znana była z wysokiej jakości towarów. Wytwarzano około 30
gatunków win, miodów pitnych i soków owocowych. Już w 1924 roku
przekazano do sprzedaży 7 doskonałych gatunków win. Były to:
„Złota Renata” wytrawna, „Złota Renata” półsłodka,
„Złota Renata” słodka, „Wermunth Krajowy”, „Czerwone
mocne”, „Czerwone wytrawne” i „Portwein Krajowy”. W 1928
roku doszly następne gatunki” „Tokaj Deserowy”, „Miód
Piast”, „Królowa Renet”, „Malaga Krajowa”, „Kruszwica”
jabłkowe o łagodnym smaku i stosunkowo tanie oraz „The King” -
wino agrestowe.
Produkty
Kujawskiej Wytwórni Win sprzedawane były w 14 punktach zbytu w
Inowrocławiu i w 9 punktach w Kruszwicy. Przeważająca część
produkcji rozchodziła się po kraju i szła na eksport. Jeżeli
chodzi o rynek krajowy, to: 40 % produkcji znajdowało zbyt w
Warszawie, 20 % w województwie poznańskim i pomorskim, 20 % w
województwach centralnych i 20 % w woj. Wschodnich. W kraju było
ogółem 124 punkty sprzedaży. Od 1936 roku „Miód Piast” zdobył
rynek amerykański, gdzie wysłano 40 % tego produktu. Zakupywała je
firma Austin Nichols & Co w Nowym Yorku. Wino i miody wysyłano
również do Francji, skąd importowano szampany i koniaki.
Obok
głównej fabryki w Kruszwicy, w 1928 roku znajdowały się filie
wytwórcze w Krakowie i Krotoszynie, a w 1938 roku także filie w
Warszawie, Poznaniu i Katowicach. Filie sprzedaży win znajdowały
się w Warszawie, Poznaniu, Krakowie, Bydgoszczy, Piotrkowie
Trybunalskim i Kowalu.
Produkty
Makowskiego były wystawiane na wielu wystawach krajowych i
zagranicznych, gdzie zdobywały wyróżnienia. Medale i dyplomy
uzyskały w Warszawie w 1924 i 1925 roku, w Paryżu w 1925 roku, w
Warszawie w 1926 roku, w Paryżu 1926, w Warszawie 1926 roku, w
Poznaniu, Katowicach i Bydgoszczy w 1927 roku. Ponadto kruszwickie
wina i miody brały udział w Targach Paryskich w 1938 roku, gdzie
zainteresowano się polskimi miodami.
W
okresie międzywojennym Kujawska Wytwórnia Win dbała o warunki
socjalne i kulturalne swoich pracowników. Organizowano wycieczki,
bale i także interesowano się warunkami mieszkaniowymi. W 1929
roku, cały personel wyjechał do Poznania, celem zwiedzania
Powszechnej Wystawy Krajowej. Dnia 15 lutego 1930 roku, odbył się
jeden z urządzanych bali, pod nazwą Bal Maskowy w sali hotelu „Pod
Białym Orłem” w Kruszwicy.
We
wrześniu 1939 roku firma przeszła pod zarząd niemiecki. Po II
wojnie światowej, przez krótki okres kierował nią Henryk
Makowski. W 1946 roku, wytwórnia stała się własnością państwa
i rozpoczął się nowy etap jej rozwoju. Trzy lata później oddano
do użytku warsztaty, garaże i świetlice. Potem urządzono
dodatkową kupażownię, filtrowanię, tankownię o pojemności 1230
tysięcy litrów, zainstalowano sieć wysokiego napięcia i zbudowano
własne ujęcie wody. Dodatkowe inwestycje wpłynęły na wzrost
produkcji. W 1948 roku wyprodukowano – 410 tysięcy litrów wina, w
1958 roku – 2503 tysięcy litrów a w 1960 roku – 3077 tysięcy
litrów.
Na
Targach Krajowych „Jesień' 1958”, Kujawska Wytwórnia Win
otrzymała list z podziękowaniami od Ministra Handlu Wewnętrznego,
a w roku następnym na tych samych targach, przyznano jej nagrodę
pieniężną w wysokości 10 000 złotych oraz Dyplom Uznania za
produkcję wina białego. Natomiast w 1969 roku, na Wystawie Win i
Koniaków w Jałcie, miód pitny „Piast” otrzymał Dyplom
Honorowy.
Od
1946 roku, wytwórnia organizacyjnie podlegała Zjednoczeniu
Przemysłu Fermentacyjnego, a od 1968 roku Zjednoczeniu Przemysłu
Owocowo-Warzywnego w Warszawie. Dnia 1 stycznia 1968 roku utrzymano
na Kujawach przedsiębiorstwo pod nazwą Kujawska Wytwórnia Win i
Przetworów Owocowo-Warzywnych, w skład którego wchodziły obok
Kujawskiej Wytwórni Win, Przetwórnia Owocowo-Warzywna w Gniewkowie,
Wytwórnia Cukierków i dwie Olejarnie w Inowrocławiu. Od 1971 roku
weszła wraz z pozostałymi zakładami w skład przedsiębiorstwa
Kujawskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego we Włocławku. W
1975 roku, w wyniku utworzenia nowych województw, na terenie
województwa bydgoskiego powstają Pomorskie Zakłady Przemysłu
Owocowo-Warzywnego, którego jednym z zakładów jest Wytwórnia Win
„Kruszwica”.
Do
zasłużonych pracowników kruszwickiej winiarni, w okresie
powojennym należy zaliczyć; Stanisława i Stefana Lewandowskich, a
także Franciszka Przybicienia i Ludwika Dominiaka.
W
1980 roku winiarnia obchodziła 60-lecie swego istnienia.
Inne podobne linki:
*Opracowanie Bartłomiej Grabowski na podstawie:
1 H. Łada, Kujawska Wytwórnia Win, Inowrocław 1980.
2
Artykuł autorstwa Pawła Libery opisujący tę wytwórnię, 1929 r.
3Ibidem,
4Ibidem.
5Zarys monograficzny, pod red. J. Grześkowiaka, Toruń 1965.
6Ze wspomnień pani W. Jędrzejewskiej, córki Henryka Makowskiego, sanitariuszki z powstania warszawskiego.
**Fotografie i ilustracje należą do zbiorów NTH (nadesłane przez czytelników).
Kujawska Wytwórnia Win Galeria.
3Ibidem,
4Ibidem.
5Zarys monograficzny, pod red. J. Grześkowiaka, Toruń 1965.
6Ze wspomnień pani W. Jędrzejewskiej, córki Henryka Makowskiego, sanitariuszki z powstania warszawskiego.
**Fotografie i ilustracje należą do zbiorów NTH (nadesłane przez czytelników).
Kujawska Wytwórnia Win Galeria.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz