sobota, 27 listopada 2021

Staropolska... margaryna. O produkcji Zakładów Tłuszczowych w latach 60. XX wieku.

 


O staropolskiej margarynie pisano w różnych pismach i publikacjach. Kilka dodatkowych szczegółów o produkcji firmy w latach 60. XX wieku możemy przeczytać w artykule z 1967 roku.

W 1967 roku Kujawskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Kruszwicy przystąpią do budowy silosów dla zmagazynowania 100 tysięcy ton nasion oleistych. Tyle bowiem nasion rzepaku potrzebuje kombinat nad Gopłem dla olejarni.

Podstawą produkcji Kruszwicy jest margaryna. Każdej minuty automaty kruszwickie przekazują 540 kostek trzech gatunków margaryny. Roczna produkcja tego artykułu wynosi 33 tysiące ton.

W ostatnim okresie wybudowano w zakładach tlenownię; dzięki tym urządzeniom, przypominającym kondensatory, Kruszwica przekazuje 650 tysięcy butli gazów technicznych dla przemysłu.

Tekst i zdjęcie: H. Lewandowski, rok 1967

nadesłał Pan Jerzy Kubacki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz